Csillagok aranya:Siménfalvy Ágota és Mészáros Árpád Zsolt
Csillagok aranya:Siménfalvy Ágota és Mészáros Árpád Zsolt
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ne lopj!
 
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2006-09-08
 
 
Háttérzene
 
yxb

 
 
xxx
P> SCRIPT language=JavaScript>  
 
.:::.
 
Az igazi Mozartról, a zeneszerzőről

 WOLFGANG AMADEUS MOZART

"Zeng a nagyvilág, fenséges Mozart!"

     Wolfgang Amadeus Mozart rövid életét 1756-ban kezdte el és 1791-ben fejezte be. Mindössze 35 évet élt, de Beethoven és Haydn mellett ő a korszak legnagyobb hatású zeneszerzője. Csodagyerekként kezdte pályafutását, már 5 évesen saját darabokat komponált, és zongoravirtuózként az egész világ ünnepelte őt. Apja, Leopold Mozart erőteljes befolyással bírt fölötte, ő akart zsenit teremteni a törékeny, fénylő tehetségű kisfiúból. De minden gyermeksztár felnő egyszer, és megindul a mindennapi betevőért folyó kegyetlen harc. Mozartot heves vérmérséklete, újító törekvései nem tették népszerűvé, így végül -szabadulva béklyóitól- Bécsbe költözött, ahol független művész lett.

Abban az időben az olasz opera, az olasz szerzők voltak divatosak, ők élték virágkorukat, németül zenét írni elképzelhetetlen volt. Minden szerző csak a tradíciók betartásával komponálhatott. Mozart legnagyobb ellenfele az olasz Salieri, aki hagyománytisztelete miatt személyes sértésnek vette az ifjú Mozart lángoló zsenijét. Noha szíve mélyén titkon csodálta őt, sosem ismerte el zeneszerzőként, legfeljebb ügyes zongoristaként. 

Mozart 1781-től élt és alkotott Bécsben. 1782-ben nőül vette nagy szerelme, Aloysia Weber húgát, Konstanzét. Konstanze ugyanolyan heves, tüzes vérmérsékletű és nyughatatlan volt, mint férje, a visszaemlékezések szerint mindketten megfordultak más ágyakban is. Éjszakába nyúlóan mulattak, amíg forgott a tánc, sosem osztották be a pénzt. Mozart így élete végéig anyagi gondokkal küszködött, kölcsönökből élt, mások jóindulatára volt utalva. Noha világéletében szabad és független akart lenni, igazán nem lett az sosem. A kimerítő életmód aláásta egészségét, ma sem tudják pontosan, mi okozta halálát. Jeltelen szegénysírba került, mert megfelelő temetésre sem maradt pénzük.

Mozart zsenije azonban örökké él. Élő, áradó, gazdag dallamvilágú zene az övé, amely magába olvasztja a kor valamennyi áramlatát, és tökéletes, egyedi hangzást ad neki. Operáiban megszabadítja a szereplőket a rájuk kényszerített sablonoktól, jellemei drámai hangsúlyt kapnak vagy éppen vígoperai kacagtató humort. Igen jelentős újítása, hogy német nyelven szerzett operákat, és ha nem hal meg oly fiatalon, a német opera vezető zeneszerzője lehetett volna. Műveit időrendbe és tematikusan Ludwig von Köchel rendezte, ez az ún. Köchel-jegyzék.

Leghíresebb operái: a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Cosi fan tutte és A varázsfuvola.

"Ez a zene szabadság és hatalom, amit ő írt: örömteli fájdalom és több is még, hisz naggyá tesz, mert hogyha halljuk, akkor minden titkot megsejtünk, mit érzünk, mégsem értünk, mert a szemnek láthatatlan, mégis ott van bennünk: FÉNY!"

 
 
Letöltések
 
Thanks
 
Lezárt szavazások
 
Hogy mennek a napok!
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Töltsd az időt Ágotával és Árpival
 
Beszélgessetek!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Kreditnyeremény!!!! Gyere és játssz! Divat, szépségápolás, életmód, blog, minden, ami kell! nyereményjáték!!    *****    Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK